top of page

5 DÔVODOV, PREČO NIEKTO BÝVA NEUSTÁLE HLADNÝ


„Prečo som taký hladný?"

...pýtate sa sami seba, keď už piatykrát v ten deň prechádzate od stola k chladničke a hľadáte, či sa od vašej poslednej návštevy chladničky pred hodinou, magicky neobjavilo nejaké lákavejšie občerstvenie.

Pocit hladu je životne dôležitý pocit. Je to spôsob, akým vám vaše telo hovorí, že musíte jesť. Ale čo keď ste neustále hladní? Hlad je zložitý biologický proces s mnohými faktormi, veda nám ukázala, že existuje minimálne 5 dôvodov, prečo hladujete častejšie.

1. Nejete dostatok vlákniny.

Vláknina vie spomaliť trávenie a pomôcť tak pocitu byť najedený dlhšie. Taktiež ak je vláknina fermentovaná črevnými mikróbami, vylučuje zdraviu prospešné molekuly (mastné kyseliny s krátkym reťazcom), ktoré dokážu ovplyvniť vylučovanie hormónov zabezpečujúci pocit sýtosti (PMID: 32383415).


2. Ste často vystresovaný.

Stres zvyšuje hladiny kortizolu, ktorý môže byť zodpovedný za pocit hladu. Štúdie ukázali, že častý stres zvyšuje u ľudí apetít a aj ovplyvňuje výber jedla (PMID: 30254821).



3. „Nectíte“ si svoj hlad.

Ignorovanie hladu vie zvýšiť šance na prejedanie sa v čase, keď sa dostanete k jedlu. Treba si preto „ctiť“ svoj hlad a je tak aj veľká pravdepodobnosť, že nebudete jesť viac ako do pocitu sýtosti a aj urobíte pri výbere jedla zdravšie rozhodnutia. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí sa snažia potlačiť svoj hlad sa vedia ťažšie ovládať, ak sa následne dostanú k jedlu (PMID: 33033984).


4. Jete príliš veľa rafinovaného cukru.

Rafinovaný cukor obsahuje málo vlákniny, čo znamená že telo ho vstrebáva veľmi rýchlo a to vedie následne k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Presne tento fakt má zase za následok vylúčenie hormónu inzulínu, práve ten pomáha dostať glukózu do buniek. Nastane to, že hladiny cukru v krvi klesnú. Takýto pokles je pre telo signálom na vylúčenie hormónu hladu a ten zvýši chuť na jedlo. Štúdie ukazujú nárast hladu až o 9% (PMID: 33846643).


5. Trpíte nedostatkom spánku.

Nedostatok spánku vie spustiť vyplavenie hormónov zodpovedných za hlad (ako sú napr. grelín a leptín). Analýza 11 štúdií ukázala, že ľudia s nedostatkom spánku jedia významne viac v porovnaní s ľuďmi, ktorí spia dostatočne dlho (PMID: 27804960).


1 049 zobrazení

Comments


bottom of page